Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Vikisevät setämiehet autoissaan

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

Heikki Sihto

Kirjoittaja on Demokraatin toimituspäällikkö

Elokapinan mielenosoitukset ovat suistaneet puolet Suomesta lähes epätoivoon ja helsinkiläiset autoilijat pyhään vihaan. Vapaista ajoväylistä ei luovuta ainakaan Mannerheimintiellä, vaikka maailma palaisi ympäriltä.

Heikki Sihto

Demokraatti

Historian pimeitä likasangon pohjia kaivoi perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkainen, joka kaipasi Twitter-kirjoituksessaan ”tasavallan suojelulakia, jota sovellettiin aikoinaan lapualaisiin ja kommunisteihin”. Luukkainen kirjoitti julki harminsa siitä, että ”nyt osa eduskunnasta symppaa ja komppaa yhteiskuntajärjestyksen vastaisia pimeitä voimia, jotka vaarantavat Suomen itsemääräämisoikeuden”.

Kaiken paheksunnan keskellä voi kysyä, kuinka paljon Elokapinan liikennettä tulppaavat mielensosoitukset lopulta eroavat esimerkiksi vuoden 2016 noin 300 kulkuneuvon traktorimarssista Helsinkiin?

Olennaista elokapinalaisten toiminnassa on se, että he eivät peitä kasvojaan ja kantavat lain rikkomisesta heille aiheutuvat seuraamukset.

Suomen perustuslaissa taataan jokaiselle lähtökohtainen oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin. Tätä hyvää perinnettä romuttavat voivat vilkaista itärajan taakse, missä näkee, mihin menee yhteiskunta, joka rajoittaa rauhanomaisia mielenosoituksia. Mielenosoituksesta on toki helppo siirtyä kansalaistottelemattomuuteen, jossa rikotaan lakia moraalisesti enemmän tai vähemmin kestävin perustein. Ne molemmat, mielenosoitukset ja kansalaistottelemattomuus, ovat kuitenkin osa demokratiaa.

Olennaista elokapinalaisten toiminnassa on se, että he eivät peitä kasvojaan ja kantavat lain rikkomisesta heille aiheutuvat seuraamukset.

Kansalais­tottelemattomuuteen pohjaavassa toiminnassa on myös omat riskinsä. Toiminnan oikea mitoittaminen on vaikeaa. Se voi helposti kääntyä edistämäänsä asiaa vastaan, jolloin periaatteesta myötämieliset voivat muuttaa näkemystään.

Lisää aiheesta

HUOMION saaminen vaatii usein asioiden voimakasta kärjistämistä. Koomikko Iikka Kivi vertasi Twitterissä Elokapinan mielenosoituksia ja kulttuurialan mielenosoitusta. Näistä jälkimmäinen oli Kiven mukaan vuoden huonoin. Siinä hallituksen koronapolitiikkaa kritisoitiin seisomalla eduskuntatalon edessä turvavälejä ylläpitäen.

Kivi kirjoittaa: ”Miksi juuri se oli huonoin? Koska se sai kehuja siitä, miten tyylikkäästi ja ketään häiritsemättä mielenosoitus järjestettiin. Sellainen mielenosoitus on täysin joutavaa hommaa, asia, jota kenenkään ei pitäisi tehdä… Vallanpitäjistä pitää kuulua hermostunutta vikinää, kun vallitsevaa järjestystä haastetaan”.

Tässä vaiheessa ilmastokriisiä on vähän väsynyttä ja setämäistä kysyä, miksi nuoret eivät yritä vaikuttaa demokraattisin keinoin päättäjiin. Vaikka tapaamalla kansanedustajia tai laatimalla kansalais­aloitteita tarvittavista ilmastotoimista.

Nuorten turhautumisen ymmärtää, kun vuosikaudet maailman tiedemaailmalla on ollut yhteinen näkemys ilmaston lämpenemisestä ja sen vaikutuksista. Tiedemiehet ja poliittiset päättäjät ovat jakaneet näkemyksen tarpeellisista toimista. Tavoitteet eivät ole toteutuneet. Kriisiä ei voi enää estää, enintään hidastaa. Nuoret tietävät, kenelle tämän kaiken siivoaminen käytännössä jää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE