Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Työnantajat pelkäävät yhä palkata yli 60-vuotiaita – ja nyt yhteiskuntakin heittää minut etuusleikkuriin

iStock

Olen tavallinen 63-vuotias jamppa, joka on ajautumassa hallituksen sopeutuspäätösten sekä työnantajien arkailun takia yhä terävämpään toimeentuloleikkuriin.

Jarmo Zitting

Olen ollut työttömän statuksella tammikuusta 2023. Ansiosidonnaista päivärahakautta on jäljellä vielä hetki, tulevaisuudessa leikkuri iskee siihenkin.

Käteeni on jäämässä tyhjä arpa, vaikka teen kaikkeni työllistyäkseni. Omasta mielestäni olen moniosaaja, yhteiskunnalle arvoton ikärasismin kohde.

Päättäjien mielestä jokaisen suomalaisen tulisi työllistyä kokoaikatöihin, eikä elää verovaroin kustannetuilla etuuksilla. Olen samaa mieltä, mutten kelpaa edes pienelle pätkälle osa-aikatyötä. Olen onnistunut hankkimaan työttömyysjaksoni aikana ainoastaan satunnaisia muutaman tunnin keikkatöitä.

Yhteiskunta vaatii minua osoittamaan aktiivisuuteni työnhakijana ja hakemaan vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa. Usein tulee lähetettyä enemmänkin hakemuksia, koska haluan todellakin tehdä työtä ja elättää itse perheeni. Reilun vuoden aikana olen lähestynyt kaikkiaan noin sataa työnantajaa ja työllistymismahdollisuutta.

Hakemusten lähettäminen on turhauttavaa, koska en tunnu kiinnostavan ketään. En saa vastausta, saati kutsua haastatteluun. Lähes poikkeuksetta hakemukseni jäävät ilmaan roikkumaan. Prosessin etenemisestä ei anneta minkäänlaista tietoa. Joitakin kertoja olen saanut vastaukseksi tylyn kuittauksen.

Työnantajat pelkäävät palkata yli 60-vuotiasta korkeampien palkan sivukulujen takia.

Kerran tuli jopa kutsu haastatteluun. Nopeasti selvisi, että toimeen haettiin nuorempaa henkilöä, vaikka täytin kaikki hakuilmoituksen kriteerit. En kiinnostanut työnantajaa, vaikka olisin ollut oikeutettu vuorotteluvapaan sijaisuuteen ja 50 prosentin palkkatukeen ikäni ja työhistoriani perusteella.

IKÄISILLÄNI työttömillä suurin työllistymisen este on ikä. Työnantajat pelkäävät palkata yli 60-vuotiasta korkeampien palkan sivukulujen takia. Syynä saattaa olla myös suurempi sairauslomariski kuin nuoremmilla työntekijöillä. Toisaalta myös työnantajien tietämättömyys on senioriosaajien työllistymisen este.

Meillä konkareilla on runsaasti hiljaista tietoa ja kokemusta sekä aikaa ja työmotivaatiota, jota työnantajat eivät ilmiselvästi ymmärrä arvostaa ja hyödyntää. Omana toiveenani on löytää työnantaja, joka antaisi minulle tilaisuuden osoittaa osaamiseni käytännössä. Näytön paikka ennen lopullista valintaa saattaisi olla yksi käyttökelpoinen lääke konkareiden työllistämisessä ja ikärasismin torjunnassa.

Yhteiskunta rankaisee, mikäli onnistun saamaan ja tekemään pientä lisätienestiä.

Huhtikuun alussa yhteiskunta pisti minut ja kaltaiseni etuusleikkuriin. Työttömyysetuuteni pieneni sadoilla euroilla, kun lapsikorotus ja suojaosuuden poistuminen pienensivät etuuden määrää. Leikkaukset eivät harmillista kyllä kannusta ottamaan vastaan enää lyhyitäkään keikkatöitä. Jokainen ansaittu kokonainen euro pienentää työttömyysetuutta 50 sentillä.

Vielä maaliskuussa saatoin hankkia 300 euroa ylimääräistä tuloa ilman, että sillä oli vaikutusta työttömyysetuuteeni. Tuon 300 euron suojaosuuden ansiosta pystyin ylläpitämään hiukan parempaa hyvinvointia omassa taloudessamme. Huhtikuun alussa tilanne muuttui. Yhteiskunta rankaisee, mikäli onnistun saamaan ja tekemään pientä lisätienestiä.

TYÖTTÖMILLÄ on kuitenkin onneksi yhä joitakin etuisuuksia, joihin hallituksen leikkuri ei ole vielä yltänyt. Olen saanut säilyttää oikeuden TE-keskuksen palveluihin.

Tässä kohtaa onni todella suosi ja sain yhteyshenkilökseni osaavan ja pätevän viranhaltijan. Häneltä olen saanut ymmärrystä ja kannustusta vaikeassa elämäntilanteessani.

Oikeuksiini työttömänä kuuluvat edelleen myös erilaiset alennukset esimerkiksi kunnallisiin liikuntapaikoihin ja erilaisiin tapahtumiin sekä tilaisuuksiin. Näiden yhteiskunnan tukemien hätäapulippujen määrä on kuitenkin ikävä kyllä vähentynyt viime aikoina.

Olen toiminut pitkäaikaissairaan vaimoni omaishoitajana useamman vuoden. Perheemme onneksi hallitus jätti ainakin toistaiseksi omaishoitajakorvauksen leikkaustoimenpiteiden ulottumattomiin. Hallituksen säästötoimet eivät ainakaan vielä yllä myöskään osittain varhennettuun kansaneläkkeeseen. Sille voisin minäkin jäädä, koska täytän edellytykset.

Joudun varmasti vakavasti miettimään tuota polkua, mikäli en kelpaa yhdellekään työnantajalle ja hallituksen leikkaukset kurittavat vielä nykyistäkin kipeämmin perhettämme. Varhennettu kansaneläke pienentäisi lopullista eläkettäni, mutta vain vähän suhteessa siihen, mikä apu siitä olisi kuukausittain omaan ja perheeni elintasoon.

Siis mitä Suomi minulle tarjoaa? Työtä ja toimeentulon mahdollisuuksia entistä vähemmän. Sanelupolitiikkaa, leikkauksia, köyhyyttä, syyttelyä, valehtelua, ankeutta ja työttömyyttä eläkeikään saakka.

Kirjoittaja on köyhä työtön Jyväskylästä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE