Politiikka

Tunnettu toimittaja Sipilän taktiikasta: ”Tällaista ei voi millään tavoin pitää parlamentarismina ja demokratiana”

Lehtikuva
Lehtikuva

Kirjailijana ja toimittajana tunnettu Markus Leikola kirjoittaa Facebook-päivityksessään, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tiedonanto ei mittaa muuta kuin hallituksen suosiota eduskunnan silmissä.

Lainsäädännön kannalta eduskunnan enemmistö ja hallitus eivät ole eri asia, Leikola muistuttaa. Eduskunta on päättävä elin, joka säätää lait – hallitus ainoastaan valmistelee. Jos lakia ei ole tuotu eduskuntaan, ei eduskunta voi siitä myöskään päättää. Tämä vuorostaan osoittaa sen, että äänestyksessä ei ole kyse muusta kuin hallituksen luottamuksesta.

Leikola huomauttaa, että hallituksen lakiesitykset  muuttuvat ja täsmentyvät eduskunnassa. Kansanedustajat laitetaan nyt kannattamaan lakiesityksiä, joiden tarkkaa sisältöä ei edes tiedetä, mitä ei voi Leikolan mielestä pitää demokratiana tai parlamentarismina.

– Yrittämällä väittää, että lakiesitys, jota ei ole vielä ole olemassa, on yhtä hyvä ja sama asia kuin valmis laki, hallitus mitätöi eduskkunnassa tehtävän valiokuntatyön arvon samanarvoiseksi kuin se kissa, jolla pöytää pyyhitään, Leikola kirjoittaa.

Hallitus on Leikolan mukaan myös unohtanut, että sitä sitoo kansainväliset sopimukset, perustuslaki ja EU-lainsäädäntö.

– Hallitukselle ei voi tulla myöskään yllätyksenä. että Suomi on vuonna 1992 ratifioinut Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksen nro 158 (Työnantajan toimesta tapahtuva palvelussuhteen päättäminen),  Leikola kirjoittaa tekstissään.

Toimittajan päivitys oli kerännyt sunnuntai-iltaan mennessä laajalti huomiota.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat