Nyheter

SDP:s riksdagsgrupp samlades till sommarmöte – “Vår gemensamma resa mot 2030-talet har börjat” 

Antti Rinne talar på riksdagsgruppens sommarmöte.

Bland annat miljöfrågor, sysselsättningspolitik och arbetet för ett bättre Finland stod på agendan då den socialdemokratiska riksdagsgruppen samlades till sommarmöte i Helsingfors under torsdagen. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman inledde mötet genom att hälsa alla välkomna tillbaka till huvudstaden, riksdagen och vardagen. Han betonade att gruppen nu har ett viktigt jobb framför sig – att föra Finland tillbaka till rättvisans och den hållbara utvecklingens väg. 

 

Statsminister Antti Rinne inledde sin taltur, som hölls på både finska och svenska, genom att tacka sina kolleger, både inom den egna riksdagsgruppen och inom de andra regeringspartiernas för ett lyckat samarbete under våren. 

 

– Det var sjutton år sedan då SDP hade sin förra rikdagsgruppens sommarmöte som statsministerparti och som Finlands största parti. Var och en av er har bidragit till det att Socialdemokraterna leder Finland och bygger en bättre framtid för alla människor.

 

– Ni har alla, kära vänner, en del i att vi befinner oss i den här situationen. Att SDP leder Finland mot 2030-talet.

 

Utmaningar på kommande

 

Varken Lindtman eller Rinne sticker ändå under stol med att regeringen också har stora utmaningar framför sig – inte minst vad gäller sysselsättningsmålet på 75% år 2023. Effektiva och omfattande sysselsättningsåtgärder krävs. Lindtman säger att han har förtroende för kraften i samarbete och i  att arbetsmarknadsparterna kommer att föreslå effektiva sysselsättningsåtgärder. 

 

Dessutom vill både han och Rinne se omfattande kunskapssatsningar. Kunskap är enligt Lindtman grunden för tillväxt och jobb i Finland. 

 

– Därför är den här regeringens stora uppgift att öka den finska kunskapsnivån. Det är det enda sättet som vi kan lyckas även i framtiden. Det är rättvisans väg. Det är den hållbara utvecklingens väg.

 

Både Lindtman och Rinne tog även tillfället i akt att än en gång tydligt ta avstånd från aktiveringsmodellen. Enligt Lindtman har den istället för att öka sysselsättningen ökat behovet av utkomststöd och modellen har ansetts vara både ineffektiv och orättvis – både av de arbetslösa själva och på expertnivå. Han säger att han därför vill avveckla modellen och placera den i en mapp längst bort på hyllan och får medhåll av sin partiordförande. 

 

– Regeringens sysselsättningspolitik baserar sig på förtroende. Det innebär goda relationer mellan arbetsmarknadens parter och staten, men framför allt förtroende för människor, säger Rinne.

 

– Vi vill inte söka sysselsättningen genom bestraffningar och sanktioner som behandlar människor orättvist. Därför tar vi bort nedskärningen i aktiveringsmodellen.

 

En hållbar framtid

 

Både Lindtman och Rinne valde även att ägna stora delar av sina tal åt miljö- och naturfrågor. Lindtman lyfte bland annat upp behovet av en hållbar energipolitik och uttryckte oro över situationen i Östersjön. Rinne talade om klimatförändring – det första ordet i regeringsprogrammet. 

 

– Jag har många gånger fått frågan om varför regeringsprogrammet börjar med ordet klimatförändring. Mitt svar är ganska enkelt:  klimatförändring är regeringsprogrammets första ord, eftersom vi inte vill att det ska vara mänsklighetens sista.

 

Både Lindtman och Rinne vill att Finland tar sitt ansvar i klimatpolitiken, hemma och på global nivå. Rinne upprepade sitt tidigare löfte om att “jo, men”-politikens tid i klimatpolitiken är förbi – också på europeisk nivå. 

 

– Sloganen för det finska EU-ordförandeskapet är Ett hållbart Europa – en hållbar framtid. En socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar framtid till alla européer och hela Europa. 

 

De kommande 120 åren

 

Rinne uppmärksammade även partiets 120-årsjubileum, som firas i Åbo under helgen och berättade att han under sommaren hade funderat mycket på tidsperiodens historia, de samhälleliga förändringar som skett och vad som kan göras ännu bättre. Det socialdemokratiska partiets historia är också Finlands historia, säger Rinne. Och det är en framgångshistoria.

 

Trots det väljer han att främst blicka framåt.

 

– Vi är stolta, men inte nöjda. Också nu är tiden inne för att göra det som Socialdemokraterna gör bäst: titta framåt. Fokusera på framtiden – och de kommande 120 åren. 

 

Under valrörelsen etablerade SDP begreppet framtidslinjen. Den gäller fortfarande enligt Rinne. 

 

– Framtidslinjen berör hela Finland. Stad och landsbygd, tillväxtcentrum och byar. På finska och på svenska. 

 

– Vi socialdemokrater är i vårt naturliga habitat då vi gör framtiden bättre. Vår gemensamma resa mot 2030-talet har börjat.

 

Mötet fortsätter på fredagen.

 

 

 

https://www.instagram.com/p/B1LU5YAAAL5/?utm_source=ig_web_copy_link

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE