Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari: Hyvinvointivaltiosta huolehtiminen edellyttää uusia ratkaisuja – ”Harppaus on tehtävä erityisesti sote-palveluissa”

Jukka-Pekka Flander

Historian ensimmäiset aluevaalit käydään tulevana sunnuntaina. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Yksi uusien hyvinvointialueiden keskeisiä kysymyksiä on teknologian ja digitaalisuuden parempi hyödyntäminen osana sote-ratkaisuja.

Rane Aunimo

Demokraatti

SDP:n toinen varapuheenjohtaja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo, että hyvinvointivaltiosta huolehtiminen edellyttää uusia ratkaisuja ja toimintamalleja.

– Niitä on uskallettava kehittää ennakkoluulottomasti ja kyllä Suomesta osaamista löytyy, kun se vain suunnataan oikein ja otetaan rohkeasti käyttöön. Harppaus on tehtävä erityisesti sote-palveluissa, Skinnari sanoo Demokraatille.

Skinnari muistuttaa, että asiantuntijoiden mukaan kaksi kolmasosaa nykyisistä sote-palveluista voidaan toteuttaa myös digitaalisesti.

– Esimerkiksi Pirkanmaan Demareiden Aluevaaliohjelmassa ihminen ja asiakaslähtöisyys on tuotu esimerkillisesti esiin. Ottamalla digipalveluja käyttöön voidaan vapauttaa sote-ammattilaisten aikaa ihmisten aitoon kohtaamiseen ja yksilölliseen potilastyöhön. Tämä ei tarkoita sitä, että kaiken pitäisi mennä verkkoon, kaiken ei pidä mennä verkkoon, eikä pelkästään etävastaanottojen varaan voi luottaa.

Skinnari sanoo, että esimerkiksi ikäihmisillä ei ole kaikilla mahdollisuutta käyttää digipalveluja tai -laitteita.

– Eli ihmisten on päästävä silloin lääkäriin, kun on tarvetta ja kohdattava kasvotusten. Lähipalveluja tarvitaan jatkossakin ja niiden pitää olla jatkossakin esteettömiä ja kaikkien saatavilla.

SDP:N VARAPUHEENJOHTAJA tähdentää samalla, että digipalvelut voivat tarjota paljon ratkaisuja myös kustannusten hillitsemiseksi.

– Silti tehokkuus ei voi olla ainoa palveluja määrittävä tekijä. Samalla pitää keskittyä laatuun, saatavuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin.

Skinnarin viesti on, että kaikilla alueilla koko Suomessa pitää saada käyttöön asiakaspalvelujen digiratkaisut, ne sovellukset ja palvelut, joita ihmiset käyttävät

– Tätä osaamista ja palveluja osalla alueilla on jo, ja nyt alueiden pitää tehdä valtakunnallista koordinaatiota ja harkita myös yhteishankintoja, jotta saadaan paras mahdollinen asiakaskokemus ja kustannushyöty. Kun alueet ja Suomi tekevät yhdessä, saamme huomattavia kustannushyötyjä ja vältämme sen virheen, joka on tapahtunut potilastietojärjestelmien sirpaleisuudessa, joka on tullut erittäin kalliiksi.

SDP korostaa vaaliohjelmassaan, että uusien teknologisten ratkaisujen pitää lähteä käyttäjän tarpeista.

– Liian paljon meidän sote-sektorilla on perinteisesti kuviteltu ja kuvitellaan, että pelkästään palvelupolkuja kehittämällä luodaan ratkaisu vaikkapa nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmiin, kun se ratkaisu on itse asiassa laajempi kysymys.

SKINNARI sanoo, että hallituksen työllisyyden kuntakokeilussa on vastaavaa ajatusta.

– Alueilla, paikalllistasolla, ihmisen tasolla tuodaan niitä ratkaisuja, jotka eivät ole aina helppoja.

Skinnari ihmettelee myös kokoomuksen väitteitä siitä, ettei hallitus olisi tehnyt mitään soten edistämiseksi.

– Sehän ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Koko ajan on tapahtunut valtakunnallisesti ja aluetasolla. Meillä on paljon alueita, jotka ovat vieneet sote-uudistuksen jo erittäin pitkälle ja tehneet maakunnallisen yhtymä- ja toimintamallin. Toki on myös alueita, kuntia ja kaupunkeja, joissa on vielä paljon tekemistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE