Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

RKP:n Adlercreutz seuraavasta hallituspohjasta: Sinipuna “suotavin” – yhteistyö PS:n kanssa olisi “äärimmäisen vaikeaa”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

Eletään aikoja, jolloin suomalaisissa kahvipöydissä pohditaan kiivaasti, millainen hallitus maahan saadaan huhtikuisten eduskuntavaalien jälkeen.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kärjessä tämän hetken veikkauksissa ovat kokoomuksen ja SDP:n varaan rakentuva sinipuna tai porvarihallitus.

Moni ennakoi keskustan tien kulkevan oppositioon, jollei yllättävää isoa muutosta kannatuksessa parempaan tapahdu.

Jos vaalitulos antaa myöten, porvarihallitus voisi syntyä neljän puolueen yhteistyöstä: kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n. RKP saattaisi olla vaa’ankieliasemassa ja ratkaista sen, saisiko tällä pohjalla muodostettua enemmistöhallituksen.

Mutta lähtisikö monen hallituksen vakiopuolue RKP hallitukseen nykyisten perussuomalaisten kanssa?

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kysyy heti kärkeen, mikä on porvarihallitus.

– Mielletäänkö vaikkapa perussuomalaiset porvaripuolueeksi? Minun mielestäni sellaiselle väittämälle ei ole kauhean vahvaa katetta. Ajattelen, että puhtaan porvarihallituksen aikaansaaminen on varmaan mahdotonta.

Hän huomauttaa, että kokoomus on kertonut pitävänsä EU- ja ilmastokysymyksiä tärkeinä, kun taas perussuomalaiset on näissä aivan eri linjoilla.

– Jos nämä kaksi puoluetta nyt pysyvät puheissaan, ei edes näennäistä porvarihallitusta voi saada aikaiseksi.

TARKOITTAAKO tämä sitä, että näet sinipunan ainoana vaihtoehtona?

– Sanotaan näin, että politiikka on tietenkin mahdollisuuksien taidetta. Voi olla tietenkin, että joko perussuomalaiset tai kokoomus pyörtävät aikaisempia kantojaan. Silloinhan jokin muu hallitus varmaan voisi olla mahdollinen. Mutta itse ajattelen, että monessa kysymyksessä pidän SDP:tä puolueena, joka on lähempänä kokoomusta kuin perussuomalaisia vaikkapa EU- ja ilmastokysymyksissä.

Adlercreutz sanoo omana kantanaan, että sinipuna-hallitus olisi “se suotavin vaihtoehto”.

Miksi?

– Tämä lähtee ihan käytännön kysymyksistä. Minun mielestäni Eurooppa-politiikka on Suomelle tärkeää. Eilisen uutiset kertoivat myöskin, että johdonmukainen ilmastopolitikka ja tulevaisuuteen katsovat energiapolitiikka on Suomelle tärkeää teollisuuden ja investointien näkökulmasta. Ajattelen, että näistä kahdesta sinipuna mahdollistaisi tällaisen polun.

PERUSSUOMALAISET Adlercreutz määrittelee porvaripuolueen sijaan populistipuolueeksi, joka kehystää kaikki keskeiset kysymykset maahanmuuttopolitiikan ja siihen liittyvien epätodennäköisten uhkaskenaarioiden kautta.

– Tilanteessa, jossa Suomi on viennistä riippuvainen maa, jonka politiikka on aina perustunut siihen, että ollaan tiivis osa kansainvälistä yhteisöä, perussuomalaiset ajaa aivan toisenlaista politiikka – minun mielestäni hyvin haitallista sellaista.

Olisiko RKP:lle mahdotonta toimia perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa?

– Jos ihan henkilökohtaisesti vastaan, kyllä pitäisin sitä äärimmäisen vaikeana.

Jopa mahdottomana?

– Olen toki vain yksi toimija puolueessa, joten tässä ole asiallista mennä vannomaan mitään, mutta pitäisin sitä hyvin vaikeana. Kyllä perussuomalaisten pitäisi pakittaa aika monesta tavoitteestaan, jotta se olisi minun mielestäni mahdollista.

Uskotko, että tämä näkemys jaetaan laajasti RKP:n sisällä?

– Kyllä minä näen, että se laajemmin jaetaan.

KUN Adlercreutzille spekuloi, että RKP:lle saattaisi avautua jopa mahdollisuus kilpailuttaa hallitusvaihtoehtoja, hän toteaa, ettei lähde tässä vaiheessa spekuloimaan tämänkaltaisilla asetelmilla.

– Tässä on kunkin puolueen käytävä ensin vaalit. Asetelmat muodostuvat sitten vaalituloksen pohjalta.

Sellaista näkemystä, että RKP olisi aina menossa mihin tahansa hallitukseen pitääkseen huolta ruotsinkielisten asioista, Adlercreutz pitää hyvin yksinkertaistettuna.

– En minä sitä millään tavalla koe niin. Jos ajatellaan niitä asioita, joita nykyisessäkin hallituksessa olemme pitäneet esillä, veropolitiikkaa, EU-politiikkaa ja energiapolitiikkaa, niin eiväthän ne liity ruotsin kieleen. Koen, että RKP on keskusta-oikeistolainen liberaali puolue. Se on keskiviivan oikealla olevista puolueista ainoa, jota voidaan rehellisesti kutsua liberaaliksi ja myös Eurooppa-myönteiseksi puolueeksi.

RKP:n poliittisista vaalitavoitteista Adlercreutz toteaa, että kahden kriisin, koronan ja sodan, jälkeen on päästävä tilanteeseen, jossa talous tasapainottuu ja voidaan luoda ennustettavuutta.

– Pitää päästä tilanteeseen, jossa talous-, vero- ja energiapolitiikka ovat pitkäjänteisiä, jotta saataisiin paalutettua pidemmän tähtäimen näkymät yrityksille.

Adlercreutz nostaa esiin myös työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat ja muut työmarkkinakysymykset ratkaisuja vaativiksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE