Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puoluesihteeri Rönnholm kuvaa vaalitaistoa tiukaksi monella alueella – arvioi myös kokoomuksen kanssa syntynyttä jännitettä

Jukka-Pekka Flander

Aluevaalien virallinen äänestyspäivä on sunnuntaina. Puolueet ovat tehneet parhaansa vaalityötä sen mukaan kuin ovat koronarajoituksilta pystyneet.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Ne kampanjointimuodot, jotka ovat olleet mahdollisia ja jotka oli alun perinkin suunniteltu, on tehty. Monella alueella rajoitukset ovat tehneet mahdottomaksi perinteisen kampanjoinnin niin kuin kävi kuntavaaleissakin. Mutta hyvin ehdokkaat on keksineet uusia tapoja ja tehneet vaalityötä aktiivisesti omalla tyylillään, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kuvaa sosialidemokraattien vaalikampanjaa.

Perinteinen vaalityö olisi käytännössä tarkoittanut ihmisten kohtaamista muun muassa sisällä järjestettävissä vaalitilaisuuksissa. Uudet tavat liittyvät taas pitkälti verkkoyhteyksien kautta tehtyyn vaalityöhön, johon siis kampanjointi on nyt pitkälti painottunut.

Kun Rönnholmilta utelee, onko mitään uutta ja vallankumouksellista vaalityön välinettä kokeiltu, hän harhautuu Ranskan politiikan seuraajana pohtimaan puolileikillään, kuinka Ranskassa eräs presidenttiehdokas oli 2017 paikalla hologrammina.

Rönnholm tietää, että tällä tekniikalla kampanjoiminen olisi hinnaltaan varsin suolaista ja muistuttaa, ettei se edes ratkaisisi ydinongelmaa, joka korona-aikana on se, että suuria määriä äänestäjiä ei saa kutsua yhteiseen tilaan.

Mediassa aluevaaleja on jopa vähän vähätelty ja äänestysprosentin on paikka paikoin pelätty jäävän hyvinkin alhaiseksi.

Ennakkoäänestysaktiivisuus oli kuitenkin kohtuullisen hyvä, 26,3 prosenttia.

– Ennakkoäänestys oli jonkin verran aktiivisempaa kuin pahimmillaan pelkäsin. Nyt pidetään peukkuja, että myös vaalipäivänä lähdetään hyvin liikkeelle, Antton Rönnholm sanoo.

“Meidän pitäisi päihittää ennusteet.”

Puoluesihteeri ei kuitenkaan lähde arvuuttelemaan vaalien äänestysprosenttia.

– Meidän pitäisi päihittää ennusteet, hän toteaa.

– Sen tiedämme tutkimuksista, että palvelut ja sote-asiat ovat merkittäviä suomalaisille.

Rönnholmin mukaan on myös tutkittu, että äänestäjät pitävät SDP:tä asiantuntevana nimenomaan sote-asioissa.

Myöskään vaalien lopputulosta Rönnholm ei lähde ennustelemaan.

– Meidän pitää päihittää äänestysprosenttiennusteiden lisäksi myös gallupit. Kisa on tiukka monella hyvinvointialueella.

Gallupien perusteella kokoomus pitää ykkössijaa ja SDP tulee kakkosena perässään keskusta ja perussuomalaiset.

Vaalitaistelussa etenkin kokoomuksen ja SDP:n välillä on kipinöinyt. Puolueiden puheenjohtaja Sanna Marin (sd.) ja Petteri Orpo (kok.) ovat ottaneet tenteissä tiukasti yhteen erilaisissa sote-kysymyksissä.

Miksi juuri näistä puolueista on tullut vaalien taistelupari, onko tähän tietoisesti pyritty?

– SDP:llä ja kokoomuksella on erilainen käsitys, miten sote-asiat pitäisi järjestää ja myös hyvin erilaiset näytöt. Noin 15 hallitusvuoden aikana kokoomus ei saanut sote-uudistusta toteutettua ja viime hallituskaudella porvarihallitus aikoi jopa leikata hoitajamitoitusta, Rönnholm kritisoi. Muun muassa tästä syntyy varmaan jännitettä. Kokoomusta edesauttaa tietysti se, että heidän äänestäjäkuntansa lähtee varmasti äänestämään, Rönnholm pohtii.

Marinin hallitus on nostanut hoitajamitoitusta.

“Ei ole vastuullisten puolueiden tapa sumuttaa kansaa.”

Tänään Ilkka-Pohjalaisessa on ollut kokoomuksen etusivun mainos, jossa asiasta ensimmäisenä kertoneen Iltalehden mukaan hallitusta syytetään valehtelusta maakuntaveroon liittyen. Ilta-Sanomat kertoo, että kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokon mukaan mainos on tulossa myös muihin medioihin.

Miten kommentoit tällaista kokoomuksen mainosta?

– Kokoomus näyttää olevan myös mainonnassaan totuuden jälkeisessä ajassa. Puheenjohtaja Orpo (kok.) ja puoluesihteeri Kokko tietävät tarkkaan, että aluevaaleissa ei päätetä verotuksesta. Sen päättää eduskunta ja ne voimasuhteet ratkaistaan seuraavan kerran ensi vuonna. Ei ole vastuullisten puolueiden tapa sumuttaa kansaa, vaikka vaalikassassa olisikin mahdollisuus ostaa etusivuja kuin tapettia. Täytynee vetää omat johtopäätökset minkälaista yhteistyötä puolue vaalien jälkeiselle ajalle rakentaa, Rönnholm vastaa.

Yksi vaalikeskustelun aiheista on ollut myös, voiko yksi ja sama henkilö käyttää valtaa kolmella eri tasolla, eduskunnassa, aluevaltuustossa ja kunnanvaltuustossa. Kansanedustaja-kunnanvaltuutetut ovat tehneet erilaisia ratkaisuja, toiset ovat ehdolla aluevaaleissa, toiset eivät.

Vihreät on kertonut tuoneensa puoluesihteerien käsittelyyn ajatusta, että aluevaalien jälkeen kaikille kolmelle tasolla päätyneet voisivat luopua kukin yhdestä vallankäytön tasosta.

Tähän keskusteluun Antton Rönnholm toteaa, että ensinnä olisi erotettava joko lakimuutoksella toteutettava ehdokkuuden rajaus tai vapaaehtoinen sopimuspohjainen ehdokkuuden rajaus.

Rönnholm toteaa, ettei asiasta päättäminen lainsäädännöllä olisi yksinkertaista, koska se kajoaisi niin raskaasti perusoikeuksiin.

“Tosissaan se täytyy ottaa.”

Rönnholmin arvion mukaan puolusihteereillä on melko laaja konsensus siitä, että ennen seuraavan kerran yhdessä järjestettäviä kunta- ja aluevaaleja voidaan arvioida, millaisia kokemuksia kolmen tason päätöksentekijöillä on.

Rönnholm itse ei ainakaan tässä vaiheessa kannata mitään rajoituksia ehdokkaana olemiseen.

– On fundamentaalinen oikeus olla ehdolla.

Jos rajoituksia tulisi, se vaatisi puolueiden laajan yhteisymmärryksen.

Rönnholm toteaa myös, ettei itse osta sitä argumenttia, ettei kansanedustaja pystyisi ajankäytöllisesti toimimaan myös niin kunnallisessa päätöksenteossa kuin aluevaltuustossa.

– Kyllä ihmisillä itselläänkin on arvostelukykyä miettiä sitä, missä kaikissa vaaleissa haluavat olla ehdolla ja millä tavalla.

Rönnholm itse ei ole aluevaaleissa ehdolla, sillä Helsingissä vaaleja ei edes järjestetä.

Joulukuussa Antton Rönnholm sairasti koronataudin. Kaikkinensa sairastaminen kesti pari-kolme viikkoa ja tilanne helpottui joulun pyhiin tultaessa.

Mukanaoloon SDP:n kampanjoinnissa sairastuminen vaikutti Rönnholmin mukaan vähemmän kuin yleiset koronarajoitukset.

Tauti jätti kuitenkin muistijäljen:

– Tosissaan se täytyy ottaa ja suosittelen kaikille yhä rokotuksia ja itsestään huolta pitämistä, Rönnholm sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE