Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Paperiliiton Vanhala UPM:n Pesosen tviitistä: ”On hämmästyttävää, että pörssiyhtiön johtaja uhkailee julkisesti linjojen sulkemisella”

Nora Vilva

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mielestä UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen lauantainen kommentti lakon ja tukilakkojen vaikutuksista on hämmästyttävä.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

– On hämmästyttävää, että pörssiyhtiön johtaja uhkailee julkisesti linjojen sulkemisella. Se on sinänsä jo aika erikoista, mutta tämä on jatkoa sille, mitä toimitusjohtaja Pesonen on tehtailla kiertäessään viestittänyt. Että jos ei maita UPM:n tapa sopia, niin edessä on mahdollisia linjojen sulkemisia, Vanhala sanoo Demokraatille.

– Se ei ole tietysti kovin rakentavaa käyttäytymistä, kun haluttaisiin kuitenkin yhteisesti sopimus tehdä, hän jatkaa.

Paperiliitto aloitti lakon UPM:n työpaikoilla vuodenvaihteessa ja ilmoitti viime torstaina lakon jatkamisesta kahdella viikolla. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT puolestaan kertoi lauantaina tukevansa työtaisteluja. AKT:n tukitoimet toteutetaan saartona, jonka aikana satamissa ahtaajat eivät käsittele UPM:n paperia, sellua ja kartonkia.

Pesonen sanoi tviitissään lakon ja tukilakkojen vaikuttavan eniten UPM:n graafista paperia valmistavan henkilöstön tulevaisuuteen.

– UPM Suomi visio 2030, jossa tehtaiden tulevaisuudesta olimme valmiita sopimaan, muuttuu nopeasti suunnitelman teoksi, jossa kipeät kustannussäästöt ja järjestelyt tulevat väistämättömiksi, Pesonen tviittasi.

Vanhala pitää erikoisena, ettei UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen ole halunnut tavata Paperiliiton johtoa. Vanhalan mukaan Pesonen yritettiin kutsua yhteiseen tapaamiseen tammikuun alkupuolella. Pesonen oli Vanhalan mukaan viestittänyt välikäden kautta, ettei aikaa ole.

Lisää aiheesta

– Ja nyt sitten tullaan julkisuuden kautta sanomaan, että hän saattaa sammuttaa koneita. Se on aika kovaa viestitystä, Vanhala sanoo.

Vanhala painottaa, että keskustelussa oli tarkoitus puhua työmarkkinatilanteesta yleisesti, koska neuvotteluja ei käydä toimitusjohtajan kanssa. Silti yhteinen keskustelu olisi Vanhalan mukaan hyväksi, jotta ”vaikeassa tilanteessa päästäisiin eteenpäin”.

– Silloin, kun on vaikeaa, pitäisi puhua entistä enemmän, hän toteaa.

UPM:ssä työnantaja jääräpäisesti pitää kiinni MyWayOrHighway -linjastaan.

AKT:n saartoa tänään kommentoineen UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollménin mukaan UPM pyrkii edelleen saamaan aikaan liiketoimintakohtaiset työehtosopimukset. Paperiliitto taas tavoittelee yhtiökohtaista työehtosopimusta.

– Paperiliiton jäsenillä on toki oikeus olla lakossa, mutta nyt lakko vain lykkää neuvottelujen aloittamista, eivätkä AKT:n saartotoimet paranna tilannetta, Hollmén sanoi tiedotteessa.

Paperiliiton Vanhalan mukaan UPM:n kanssa käytävissä työehtosopimusneuvotteluissa kiikastaa muustakin kuin sopimusten määrästä. Paperiliitto katsoo, että UPM haluaa sanella sopimuksen sisällön. Vanhalan mukaan esimerkiksi työajan lisääminen ja sitä kautta palkan leikkaaminen on myös iso ongelma.

Paperiliitto on antanut oman esityksensä työehtosopimuksesta UPM:lle jo joulukuussa, mutta Vanhalan mukaan mitään kunnollista vastausta siihen ei ole saatu.

– Ilmoitettiin vain, että tämä ei käy, mutta ei mitään siitä, että mikä sitten käy. Esityksiä ei ole tullut. Neuvotteluissa yleensä vaihdetaan aina tekstejä, ja emme ole saaneet vastatekstejä, Vanhala sanoo ja kertoo, ettei ajankohtaa neuvottelujen jatkamiseksi ole sovittu.

– Tämän takia halusimme toimitusjohtajaakin tavata, jotta saisimme tähän neuvotteluun jonkun rytmin ja tavan toimia, Vanhala sanoo.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen tviitti on kirvoittanut kommentteja myös muiden muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtajalta Päivi Niemi-Laineelta sekä SAK:n puheenjohtajalta Jarkko Elorannalta.

– JHL ry tukee Paperiliiton lakkoa kaikin tavoin jotta UPM palaa neuvottelupöytään. Sopiminen on parasta. Työntekijät tuottavat pääoma työllä. Työstä on maksettava reilu palkka, sovittava reiluilla työehdoilla, Niemi-Laine tviittaa.

– Työmarkkinoilla sopimuksia syntyy nyt vauhdilla. Paitsi UPM:ssä, jossa työnantaja jääräpäisesti pitää kiinni MyWayOrHighway -linjastaan. Yhtiön toiminta ei edistä työmarkkinoiden toimintaa ja luottamusta, Eloranta puolestaan toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE