Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Päätoimittajalta

Mitä seuraavaksi, Tytti Yli-Viikari? Coelhoa kainalossa takaisin VTV:hen?

Lehtikuva
Päätoimittajalta

Rane Aunimo

Demokraatin toimituspäällikkö.

Eduskunnan kansliatoimikunta ilmoitti tiistaiaamuna kokouksensa jälkeen, että se esittää Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) hyllytetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin erottamista. Päätös oli yksimielinen, eikä siitä voi valittaa.

Rane Aunimo

Demokraatti

Kansliatoimikunnan lausunto ei ole muodoltaan hallintopäätös vaan valtiopäivätoimi, joten siihen ei voi hakea muutosta. Yli-Viikarin erottamisesta päättää virallisesti eduskunnan täysistunto jo huomenna keskiviikkona kello 10 alkavassa istunnossa.

Kansliatoimikunnan esitys on poikkeuksellinen. Vielä historiallisemmaksi tilanne muuttuu huomenna, mikäli eduskunta äänestää Yli-Viikarin erottamisen puolesta ja vieläpä yksimielisesti. Sekin on täysin mahdollista.

– Kansliatoimikunnan mukaan luottamus Tytti Yli-Viikarin edellytyksiin ja kykyyn toimia Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana on kokonaisuutena arvioiden hänen toimintansa johdosta romahtanut. Näin ollen hänen ei ole mahdollista jatkaa tehtävässään, totesi eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) aamuisessa eduskunnan kansliatoimikunnan tiedotustilaisuudessa.

”Johtopäätöksenään valiokunta toteaa, että pääjohtajan toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta Valtiontalouden tarkastusviraston oman taloudenhoidon asianmukaisuuteen sekä sisäisen valvonnan toimivuuteen ja vahingoittanut viraston julkikuvaa”, valiokunta muun muassa totesi.

– Pääjohtaja kantaa vastuun omista päätöksistään. Pääjohtaja ei voi väistää omaa vastuutaan vierittämällä vastuun epäkohdista alaisilleen. Lukuisat puutteet, jotka liittyvät suoraan tai välillisesti pääjohtajan toimiin ovat osoitus johtamisen puutteellisuudesta ja viraston toimintakultuurin ongelmista, Vehviläinen lisäsi.

SYNTYNEEN tilanteen erikoisuutta korostaa Yli-Viikarin mahdollisuus palata virastoon ylijohtajan virkaan, josta eduskunta ei voi häntä irtisanoa. Vehviläinen sanoi tiedotustilaisuudessa, että asia on VTV:n päätettävissä. VTV:n luottamusmies ja johtava tilintarkastaja Pasi Tervasmäki on sanonut Ilta-Sanomille, että on olemassa edellytyksiä sille, että jos eduskunta irtisanoo Yli-Viikarin pääjohtajan virasta, niin VTV:n toimiva johto käynnistäisi virastapidättämisprosessin ylijohtajan virkaan liittyen keskusrikospoliisin esitutkinnan vuoksi.

Lisää aiheesta

Yli-Viikaria epäillään kansliatoimikunnan pöytäkirjan mukaan törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä maksuvälinepetoksesta. Poliisitutkinta liittyy VTV:n virkamiehen kanssa tehtyyn virkasopimukseen sekä Yli-Viikarin Finnair Plus -pisteiden käyttöön. Yli-Viikari kiistää epäillyt rikokset.

Tosiasia kuitenkin on, että Yli-Viikari voi palata VTV:hen, jos syyttäjä ei nosta syytettä tai käräjäoikeus toteaa hänet syyttömäksi. Se minkälaiset edellytykset Yli-Viikarilla on siinä tapauksessa toimia ylijohtajan tehtävässä, on toinen juttu ja minkälaiset kahvipöytäkeskustelut virastossa sen jälkeen olisivat, on kolmas.

Jonkinlaista pokkaa Yli-Viikarilla kyllä tuntuu olevan, sen todistavat jo toimet pääjohtajan virassa. Saapuessaan aiemmin eduskuntaan kuultavaksi Yli-Viikari on kantanut mukanaan ensin kreikkalaisen filosofin Plutarkhoksen Mielen tyyneydestä -kirjaa ja toisella kertaa Irja Askolan ja Anja Porion runoteosta Mikä nainen. Palaako Yli-Viikari vielä Valtiontalouden tarkastusvirastoon Paulo Coelhoa kainalossa?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE