Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Liian iso ruumiiksi – se siitä Fortumin maailmanvalloituksesta

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Talous

Heikki Sihto

Kirjoittaja on Demokraatin toimituspäällikkö

Kun Fortum lähti hankkimaan Uniperia, toimitusjohtajana oli Pekka Lundmark ja pääministerinä Juha Sipilä. Tässä he isännöivät Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin vierailua Suomessa 2018..

Suomalaisilla yrityksillä on osin huono historia maailmanvalloituksesta yritysostoilla. Fortumin Uniper-kauppa teki tässä ainakin menetetyllä rahalla laskettuna ennätyksen.

Heikki Sihto

Demokraatti

Kun Saksa ottaa nyt Uniperin hallintaansa, suomalaisten menetetyt miljardit viuhuvat niin, että koko summan kokoluokkaa on vaikea edes ymmärtää.

Fortumin Uniperista maksama seitsemän miljardin kauppasumma vaihtui ”nimelliseen” korvaukseen, kun Saksan valtio osti Fortumin osuuden pörssiarvonsa energiakriisissä menettäneestä Uniperista.

Hyvää on, että Fortum saa Saksalta vuodenvaihteessa Uniperille antamansa yhteensä kahdeksan miljardin lainan ja takuun.

SUOMALAISIA aikoinaan Uniperissa kiinnostaneet, kannattavat ja puhdasta energiaa tuottavat osat eli ydin- ja vesivoima jäivät Saksan valtiolle.

Niiden havittelu oli osin toiveajattelua. Fortumilla ja Suomen valtiolla oli huonot kortit Uniper-pelissä, kun energiakriisi iski Saksaan. Uniper ja sen välittämä kaasu on Saksalle vielä tässä vaiheessa energiamuutosta elintärkeä.

Uniperia ei ollut mahdollista päästää kaatumaan eikä Fortumilla ollut hartioita rahoittaa yhtiötä.

Lisää aiheesta

Olennaista on nyt miettiä Fortumin tulevaisuutta. Todennäköisesti se keskittyy Pohjoismaiden energiamarkkinoille, missä sillä on omaa energiatuotantoa. Auki on myös Fortumin noin viiden miljardin euron arvoisten Venäjän sijoitusten kohtalo. Sekin raha näyttää tällä hetkellä suurelta osin menetetyltä.

Omasta kannattavasta energian tuotannosta huolimatta Fortum voi vielä tarvita valtiolta uutta pääomitusta, sillä se on Suomen valtiolle liian tärkeä yhtiö, liian iso ruumiiksi, että sen voisi päästää kaatumaan.

Uniperiin liittyy paljon opposition tympeää jeesustelua. Kuten kokoomuksen epäluottamuslause hallitukselle epäonnistuneesta Uniper-politiikasta.

Kokoomus yrittää kalastella pisteitä Uniperilla, vaikka puolue oli mukana edellisessä hallituksessa, joka siunasi Uniper-kaupan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE