Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Li Andersson: ”Tämä ei voi olla kenenkään mielestä järkevää tai inhimillistä” – turkulaista lähihoitajaa uhkaa käännytys Afganistaniin

Amnesty Internationalin Suomen osasto

Turkulainen lähihoitaja Ali Reza Heidari on vaarassa joutua pakkopalautetuksi Afganistaniin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto on avannut vetoomuksen, ettei häntä eikä ketään muutakaan palauteta maahan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Vetoomus on osoitettu sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.) ja Maahanmuuttoviraston ylijohtajalle Jari Kähköselle.

Amnesty toteaa, että Ali Reza ei ole koskaan asunut Afganistanissa vaan hän on kasvanut Iranissa. Hän tuli Suomeen vuonna 2015 hakemaan kansainvälistä suojelua.

Järjestön mukaan hän puhuu suomea, on kouluttautunut lähihoitajaksi ja saanut työpaikan omalta alaltaan. Häntä uhkaa kuitenkin käännytys Afganistaniin.

– Vaikka vanhempani ovat afganistanilaisia, niin aina kun kuulen puhuttavan Afganistanista ajatukseni menevät räjähdyksiin, turvattomuuteen ja epätoivoon, Ali Reza sanoo tiedotteessa.

– On vaikea ymmärtää miksi Suomi haluaa lähettää minut maahan, jossa en ole koskaan edes käynyt.

Alille ei ole myönnetty turvapaikkaa. Oleskelulupaa hän ei ole saanut, koska hänellä ei ole Afganistanin passia. Amnestyn tiedotteen mukaan hakemisesta huolimatta hän ei myöskään ole saanut muukalaispassia, joka mahdollistaisi hänen tilanteessaan oleskeluluvan myöntämisen.

– Koko elämäni on täällä. Ei missään muualla.

”Maa on paitsi vaarallinen myös täysin vieras hänelle.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa Twitterissä, että Ali Rezan tapaus konkretisoi, mikä on pielessä ja mikä pitää saada muutettua suomalaisessa maahanmuuttopolitiikassa.

– Tämä ei voi olla kenenkään mielestä järkevää tai inhimillistä. On erittäin tärkeää, että hallitus on sitoutunut korjaamaan näitä epäkohtia.

Amnesty muistuttaa, että Afganistan ei ole turvallinen, eikä sinne tule palauttaa ketään. Alustavista rauhanneuvotteluista huolimatta maa on edelleen siviileille äärimmäisen vaarallinen.

– Ali Rezan tapauksessa käännytyspäätös tuntuu erityisen julmalta myös siksi, ettei hänellä ole Afganistanissa minkäänlaisia turvaverkkoja eikä hän ole koskaan käynytkään siellä. Ilman turvaverkkoja Afganistanissa on hyvin vaikea elää. Maa on paitsi vaarallinen myös täysin vieras hänelle, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE