Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Laskelma: SDP:tä odottaa jättipotti ensi keväänä, keskusta romahtaa rajusti, vihreät kipuaa yli haamurajan – “Vaalit voittaa se, joka saa eniten paikkoja, ei se, joka saa eniten ääniä”

Jos SDP:n kannatus on ensi kevään eduskuntavaaleissa nykyisellään noin 22 prosentissa, puolue on saamassa jopa 17 paikkaa lisää uudesta eduskunnasta. Tuoreen paikkalaskelman mukaan SDP saa 51 paikkaa, kun sillä on nyt 34 kansanedustajaa.

Viime aikoina julkisuudessa on esiintynyt perinteisten kannatusmittausten lisäksi erilaisia paikkalukuennusteita niiden pohjalta. Myös SDP:ssä on laskettu vaalipiirikohtaisia paikkaennusteita kolmen viimeisimmän eri tutkimuslaitoksen tekemän gallupin lukujen perusteella. SDP:n laskelmissa on käytetty Helsingin Sanomien, Ylen sekä Iltalehden ja Uuden Suomen teettämiä kannatuskyselyitä.

Puolueiden valtakunnallisena kannatuksena on käytetty kolmen uusimman eri gallupin keskiarvoja. Kannatus jakautuu vaalipiireihin tutkimustiedon mukaan, joka on keväältä 2018.

Vaalit voittaa se, joka saa eniten paikkoja, ei se, joka saa eniten ääniä.

SDP:n laskelmat on laatinut kunta- ja järjestöasiain sihteeri Pekka Tuuri. SDP:n kannatus on kolmesta gallupista muodostuvan keskiarvon perusteella 22,4 %, jolla irtoaa hänen laskelmassaan 51 paikkaa. SDP:n paikkalukuhaarukka on 51–48.

– Jos SDP ja kokoomus saavat saman vaalituloksen 21,1 prosenttia eli SDP tulee alas saman verran kuin kokoomus ylös, kolmessa skenaariossa neljästä SDP voittaisi edelleen vaalit ja yhdessä SDP ja kokoomus saisivat saman verran paikkoja eli 46. Vaalit voittaa se, joka saa eniten paikkoja, ei se, joka saa eniten ääniä.

PUOLUEIDEN KANNATUS

SDP 22,4 %
Kokoomus 19,9 %
Keskusta 15,7 %
Vihreät 12,2 %
Vasemmistoliitto 9,5 %
Perussuomalaiset 8,7 %
RKP 4,3 %
Kristillisdemokraatit 3,8 %

*Kannatus on laskettu Ylen, Helsingin Sanomien sekä Iltalehden ja Uuden Suomen kolmen uusimman gallupin keskiarvosta.

Kansanedustajapaikat jaetaan vaalipiireittäin sen perusteella, kuinka monta Suomen kansalaista vaalipiirissä asuu. SDP:n tulosta pohdittaessa Tuuri mainitsee erikseen Oulun ja Varsinais-Suomen vaalipiirit, joista Tuuri arvioi SDP:n saavan kaksi paikkaa lisää kummastakin. Tilanne on kuitenkin niin tiukka ja pienestä kiinni, että paikkaluvut voivat olla helposti jotain muutakin, myös ylöspäin.

– Kokonaispaikkaluku on valtakunnan tasolla varsin luotettava, mutta se, tuleeko jostain tietystä vaalipiiristä neljä vai viisi paikkaa, on epävarmempaa, Tuuri muistuttaa.

Hänen laskelmassaan SDP lunastaa lisää paikkoja kaikissa muissa vaalipiireissä paitsi Helsingissä ja Lapissa.

– Helsingissä SDP:n viides paikka ei ole kaukana, mutta tässä simulaatiossa se on vahva neljä.

Muista puolueista kokoomus saa Tuurin laskelmassa noin 20 prosentin kannatuksella kuusi lisäpaikkaa ja yhteensä 43. Puolue ottaa lisäpaikan muun muassa Helsingissä, eikä menetä paikkaa yhdessäkään vaalipiirissä.

Pekka Tuuri. KUVA NORA VILVA

Pääministeripuolue keskusta on puolestaan kokemassa raskaan vaalitappion. Noin 16 prosentin kannatuksella se menettää jopa kolmetoista paikkaa ja saa niitä yhteensä enää 36. Laskelmassa keskusta menettää paikkoja yhtä vaille kaikissa vaalipiireissä, ja Helsingissä se menettäisi ainoan kansanedustajansa.

Jos vaalien suurin voittaja paikkamäärissä on todennäköisesti SDP, suurin häviäjä on vielä varmemmin perussuomalaiset. Puoluehajaannuksen jälkeen nykyiset perussuomalaiset ottavat yli kahdenkymmenen paikan tappion.

Kuluneen vaalikauden aikana reilusti gallup-kannatustaan lisännyt mutta viimeisen vuoden aikana laskusuunnassa ollut vihreät on joka tapauksessa vaalien voittajia. SDP:n laskelmassa vihreät nappaa kuusi paikkaa lisää ja ylittää 20 edustajan “haamurajan” ensimmäistä kertaa. Lisäpaikkoja on luvassa muun muassa Uudeltamaalta ja Helsingistä.

Paikkamäärissä vasemmistoliitto ottaa tässä laskelmassa seitsemän paikkaa lisää 9,5 prosentin kannatuksella. Puolue on vahvoilla muun muassa Helsingissä ja Uudellamaalla mutta myös Oulussa ja Lapissa.

Hajonneesta perussuomalaisesta puolueesta irtautunut siniset on ensimmäisissä vaaleissaan kysymysmerkki.

– Jos sinisille tai Liike Nytille haluaa antaa paikkoja esimerkiksi Uudellemaalle, lähtee se meidän simulaatiossa kokoomukselta ja vihreiltä, joilla ovat vaalipiirien pienimmät vertailuluvut, Pekka Tuuri sanoo.

Tuuri huomauttaa, että sinisten noin puolentoista prosentin valtakunnallisella kannatuksella saisi noin 45 000 ääntä koko Suomesta. Sinisten potentiaalisesti vahvinta aluetta on Uusimaa, mutta tiukkaa tekee.

– Saadakseen yhden kansanedustajan Uudeltamaalta, tarvitsee puolue jopa 16 000 ääntä. Eli kolmasosa sinisten kaikista äänistä pitäisi tulla Uudeltamaalta.

Kokoomuksella yksi ääni tuottaa keskimäärin vähän vähemmän kansanedustajia kuin muilla isoilla puolueilla.

SDP:n paikkalaskelma on varsin pitkälle linjassa viestintätoimisto Ellun kanoissa laaditun tuoreen paikkalaskelman kanssa. Sen on tehnyt kokoomuksen entinen ohjelmapäällikkö, tutkimusjohtaja Jukka Manninen.

Suurimmat erot laskelmien välillä osuvat vasemmistoliiton, vihreiden ja perussuomalaisten keskinäiseen järjestykseen paikkamäärissä. SDP:n laskelmassa vihreät on kolmikon suurin, kun puolue Mannisen analyysissä jää kolmikon pienimmäksi. Tuuri arvelee Mannisen painottavan laskelmassaan historiaa.

Sekä Tuurin että Mannisen laskelmissa SDP saa eduskuntaan noin 50 paikkaa. Tuuri arvioi kokoomuksen paikkalukumäärän hieman alemmaksi kuin Manninen.

Tuuri sanoo, että SDP on useassa skenaariossa vahvoilla olemaan paikkamäärältään suurin puolue jopa silloin, jos sen kannatus laskisi nykyisestä lähemmäs 20 prosenttia.

– Kokoomuksella yksi ääni tuottaa keskimäärin vähän vähemmän kansanedustajia kuin muilla isoilla puolueilla, Tuuri kuvailee vaalimatematiikan erikoisuuksia.

– Suomessa ei järjestetä yksiä eduskuntavaaleja vaan kahdettoista, ja jokaisesta vaalipiiristä valitaan edustajia asukasmäärän mukaan.

Eduskuntavaaleissa 2015 keskusta oli suurin 21,1 prosentilla, kokoomus kakkonen 18,2 prosentilla, perussuomalaiset kolmas 17,7 prosentilla, SDP neljäs 16,5 prosentilla, vihreät viides 8,5 prosentilla ja vasemmistoliitto kuudes 7,1 prosentilla.

Paikkoja keskustalle heltisi 49, perussuomalaisille 38, kokoomukselle 37, SDP:lle 34, vihreille 15 ja vasemmistoliitolle 12.

Uusimpien gallupien mukaan SDP saisi ensi kevään vaaleissa yli 170 000 ääntä lisää edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna, kun taas keskusta menettäisi yli 150 000.

Politiikan tutkija Erkka Railo huomautti artikkelissaan MustReadissä, että viimeisten vuosikymmenten aikana muutokset syksyn mielipidemittausten ja kevään vaalitulosten välillä ovat tyypillisesti melko pieniä.

”18 tuloksesta vain viidessä muutokset syksyn keskiarvon ja kevään vaalituloksen välillä ovat suuremmat kuin kaksi prosenttiyksikköä.”

Graafista on korjattu RKP:n paikkalukumuutos -1:een.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE