D-analyysit

Lääkäreiden virkoja on lisättävä ainakin tuhannella, halvemmaksi tämä kuitenkin tulee kuin Sipilän miljardeja maksava sote-uudistus

Istock
Kolumnit

Satu Taavitsainen

SDP:n kansanedustaja

Istock
Kolumnit

Satu Taavitsainen

SDP:n kansanedustaja

Istock
Kolumnit

Satu Taavitsainen

SDP:n kansanedustaja

Tein lakialoitteen, jolla taataan ihmisten pääsy lääkärille. Tällä hetkellä ihmiset eivät saa terveyskeskukseen lääkäriaikaa riittävän nopeasti, vaan usein vastaanottoaika siirtyy liian pitkälle ihmisen tarpeeseen nähden.

Jos nyt soittaa ja yrittää varata aikaa terveyskeskukseen, saattaa hyvässä lykyssä saada lääkäriajan joulukuulle. Viimeisimpien valtakunnan tilastojen mukaan jonossa on henkilöitä, jotka ovat odottaneet ajan saamista jopa yli 90 päivää.

Nykytilanne voidaan korjata terveydenhuoltolakia muuttamalla ja velvoittamalla kunnat järjestämään asia kuntoon.

Nykyisessä terveydenhuoltolaissa ei ole säädetty perusterveydenhuoltoon aikarajaa. Eipä siis ole ihme, ettei lääkäriaikoja saa. Siksi tein lakialoitteen, jossa esitän terveydenhuoltolain pykälään 51 lisättäväksi, että mikäli hoidon tarpeen arvioinnissa todetaan tarve perusterveydenhuollon lääkärin tutkimukselle, on potilaan päästävä lääkärin vastaanotolle viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä.

On ennaltaehkäistävä se, että kun ihmisten vaivat pitkittyvät, ne aina myös mutkistuvat. Esimerkiksi diabetespotilaiden ei pidä joutua odottamaan lääkäriaikaa jalkaongelmissaan. Jos diabetekseen liittyviä jalkojen haavaumia ei hoideta heti, vaan viivyttelyllä aiheutetaan jalkojen tummuminen ja kuolio, on vaarana joutua jalka-amputaatioon. Ennaltaehkäisy ja varhainen apu auttavat aina paremmin kuin vitkuttelu.

Paljon puhuttu Sipilän sote-uudistus ei tuo lääkäriin pääsyyn parannusta, koska terveydenhuoltolaki sisältölakina määrittelee edelleen perusterveydenhuoltoon pääsyn. Sote-lakien yhteydessä ei ole hallituksen esityksiä sisältölakeihin, koska hallitus on tekemässä vain ”lain kuoria”. Ihmettelen sitä, miten hallitus ei ole ymmärtänyt ydintä.

Nykytilanne voidaan korjata terveydenhuoltolakia muuttamalla ja velvoittamalla kunnat järjestämään asia kuntoon. Lääkäreiden virkoja on lisättävä ainakin tuhannella, ja sen maksamiseksi valtion pitää antaa enemmän valtionosuuksia kunnille. Halvemmaksi tämä kuitenkin tulee kuin Sipilän miljardeja maksava sote-uudistus, johon on jo nyt palanut satoja miljoonia, mutta niillä on saatu aikaan vain järkyttävät pinot papereita, eikä ole autettu ihmisiä hädässä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 9 Demokraatti
MUUTOS! - Nyt on revanssin paikka
KUUROILLE KORVILLE - Vanhustenhoivan ongelmat tiedettiin
TOLKKUA POTKUIHIN - Mitä SAK oikein esitti?
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

Lipponen järkyttyi keskustan tappiosta – näin kahden hallituksen pääministeri pohtii hallitusvaihtoehtoja
15.4.2019

Luetuimmat


Uusimmat