Nyheter

I de här utskotten axlar SDP ordförandeskapet

Jukka-Pekka Flander
- Det fina är att exakt alla utskott är både viktiga och intressanta. Det relevanta är var vi ledamöter har mest att bidra med. Jag hoppas dels på kontinuitet i ett utskott och någonting nytt i ett annat, säger riksdagsledamot Johan Kvarnström.

I dagens, onsdagens, plenum fattar riksdagen beslut om vilka riksdagsledamöter som jobbar i vilka utskott. För flera riksdagsgrupper, inklusive den socialdemokratiska, sker fördelningen ändå mestadels tekniskt i väntan på att en regering bildas. Redan nu står det ändå klart vilka utskott som SDP kommer att leda.

ABL

 

 

Utskotten är en helt central del av ledamöternas uppdrag och i dem bereds ärenden. Maktförhållandena inom utskotten har givetvis betydelse och ordförandeskapet likaså. Riksdagsgrupperna har enats om vilka partier som får vilka ordförandeposter och för SDP:s del blev resultatet gott i förhållande till önskemålen.

SDP axlar ordförandeskapet i utrikesutskottet, social- och hälsovårdsutskottet, revisionsutskottet och kulturutskottet (som har hela utbildningen som sitt ansvarsområde). Därtill har gruppen vice ordförandeposten i stora utskottet (andra vice), framtidsutskottet, arbetslivs- och jämställdhetsutskottet och miljöutskottet. Vice ordförandeskap blir det även i två av finansutskottets delegationer: arbets- och näringsdelegationen och bostads- och miljödelegationen.

– Utrikesutskottet, social- och hälsovårdsutskottet och kulturutskottet som har hand om utbildningsfrågor var bland våra främsta önskemål och med tanke på att vi nu fick välja som tredje i ordningen var det en osannolik fullträff att vi fick ordförandeskapet i dem alla, säger riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

– Det är viktigt att vi leder utskottet för utrikespolitik i en tid av historisk förändring och utskotten för vård och utbildning i en tid då dessa löper risk att drabbas av nedskärningar samtidigt som utvecklingsbehovet är reellt och det handlar om service som är helt central i folks vardag.

Vad bäddar högern för?

Samlingspartiet får ordförandeposterna i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet, grundlagsutskottet, försvarsutskottet och stora utskottet. Partiets första val var grundlagsutskottet och gruppordförande Kai Mykkänen säger till Helsingin Sanomat att de har “sett att nästan alla strukturella reformer är grundlagsmässigt krävande”.

– En sådan kommentar får inte betyda att Samlingspartiet vill leda utskottet för att kunna göra djärva tolkningar. Då det kommer till tillämpningen av grundlagen behövs tvärtom en försiktighetsprincip, säger Kvarnström.

Sannfinländarna får ordförandeskapet i förvaltningsutskottet, lagutskottet, ekonomiutskottet och jord- och skogsbruksutskottet. Det sistnämnda har traditionellt letts av Centern.

Särskilt förvaltningsutskottet är av vikt för Sannfinländarna på grund av frågor om invandring och integration.

Något nytt och något bekant för Kvarnström?

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström var förra perioden medlem i miljöutskottet och kommunikationsutskottet samt suppleant i kulturutskottet. Vilka utskott han siktar på den här perioden är han förtegen om i detta skede, men bedömer att något av de tre han satt i förra perioden blir aktuellt även denna period.

– Det fina är att exakt alla utskott är både viktiga och intressanta. Det relevanta är var vi ledamöter har mest att bidra med. Jag hoppas dels på kontinuitet i ett utskott och någonting nytt i ett annat.

Inledningsvis kommer han som de flesta andra att temporärt väljas till andra utskott.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE