Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hallitus kuuntelee kyllä työnantajaleiriä ja yrittäjiä herkällä korvalla” – valtio-opin asiantuntijat pitävät taktiikkaa aika riskinä

Työministeri Jari Lindström (oikealla) kertoi tiistaina muutosesityksistä kohuttuun irtisanomislakiin. Asiantuntijoina paikalla olivat vanhempi hallitussihteeri Timo Meling (vas.), hallitusneuvos Jan Hjelt ja osastopäällikkö Antti Neimala.

Ammattiliike uhkaa kovemmilla painostustoimilla hallitusta vastaan, eikä sovintoa ammattiliittojen ja hallituksen välillä näy esityksestä, joka vähentäisi irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Kyllä tämä aika riski taktiikka on, kun vaalit lähestyvät, Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari kommentoi STT:lle hallituksen toimia.

Ruostetsaaren mukaan hallitus on voinut odottaa vahvaa reaktiota ammattiyhdistysliikkeessä. Hallitus on hallituskauden aikana muun muassa kilpailukykysopimuksessa heikentänyt palkansaajien etuja.

– Tämä kuvastaa sitä, että hallitus kuuntelee kyllä työnantajaleiriä ja yrittäjiä herkällä korvalla, Ruostetsaari sanoo.

– Työllisyyttähän tällä tavoitellaan. Tämä on hyvin linjassa hallituksen aikaisempien toimien kanssa tällä vaalikaudella.

Helsingin yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen näkee, että taustalla saattaa olla halu strategisesti provosoida ja luoda vastakkainasettelua.

– Provosoitumista tapahtuu, mutta sympatia on jossain muualla. Se on hankala tilanne, jos on vuosia tehnyt leikkauspolitiikkaa, ja alkaa profiloitua ammattiyhdistysliikkeen vastustamisesta.

Lisää aiheesta

Palosen mukaan kuluvalla hallituskaudella sekä hallituksella että oppositiolla on mennyt paljon energiaa sote- ja maakuntauudistukseen. Uudistukset eivät ole nostaneet hallituksen profiilia.

“Tämmöisiä strategioita voidaan käyttää ja palauttaa mieleen negatiivisia ay-liikekuvia.”

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoi perjantaina haluavansa rajoittaa oikeutta poliittisiin lakkoihin. EK:n mielestä poliittiset mielenilmaukset tulisi rajata lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi.

Liitto toi esiin, että muualla Pohjoismaissa työtaisteluita rajoitetaan. Yliopistonlehtori Palosen mukaan EK pyrki lausunnolla entisestään luomaan vastakkainasettelua ja kuvaa, että Suomi on kansainvälisessä kontekstissa kummallinen.

– Puhe poikkeuksellisuudesta vie mattoa alta toiselta puolelta, kyseenalaistaa toisen puolen legitimiteettiä, eli oikeutta toimia kuten se toimii. Tämmöisiä strategioita voidaan käyttää ja palauttaa mieleen negatiivisia ay-liikekuvia.

Poliittisten lakkojen kieltäminen ei ole uusi asia, muistuttaa Tampereen yliopiston Ruostetsaari. Hänen mukaansa EK:ssa tuskin uskotaan, että poliittisia lakkoja alettaisiin kieltää, vaan teemaa halutaan pitää esillä.

– Ehkä EK:ssa ajatellaan myös, että nyt on sopiva momentum nostaa esiin tällaisia työnantajakysymyksiä ottaen huomioon hallituspohjan, Ruostetsaari sanoo.

Ylen gallupin mukaan SDP on kasvattanut suosiotaan selvästi ja lisännyt etumatkaansa lähimpään uhkaajaansa kokoomukseen. Ruostetsaaren mukaan vaikuttaa siltä, että sosialidemokraatit olisivat seuraavassa hallituksessa, jolloin tällaisten uudistusten aikaansaaminen olisi paljon vaikeampaa.

STT–MILJA RÄMÖ

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE