Huvudnyheter

Thomas Wallgren vill vara en finlandssvensk socialdemokratisk röst i riksdagen

– Jag trivs på universitetet men jag tror att jag kan göra mera nytta för alla i riksdagen, säger Thomas Wallgren (SDP), riksdagsvalskandidat i Helsingfors valkrets.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

Onsdagen den 3 april kom FSD:s riksdagskandidat Thomas Wallgren till Drumsö i Helsingfors för att möta lokala socialdemokrater på restaurang Persilja. Där diskuterade han också med den yngsta socialdemokratiska riksdagskandidaten i Helsingfors Elisa Gebhard. Klimatfrågan var mycket central i diskussionen och just den frågan har hela tiden varit en av Wallgrens tre spjutspetsar i kampanjen.

Wallgren som är fullmäktigeledamot och arbetar som professor i filosofi ser fram emot att ta itu med klimatförändringen i riksdagen. Efter diskussionen ställde han upp för intervju med Arbetarbladet och preciserade vad han står för.

– Man ska ta fasta på alla goda idéer. Det är bra med frivilliga åtgärder som sopsortering. Både företag och enskilda individer kan bidra med frivilliga åtgärder. Det behövs dessutom också utbildning och miljöfostran. Men det gäller att komma åt klimatförändringen via lagstiftning och skatter. Det ska vara en progressiv skatt på fossila bränslen så att de rika betalar mera.

Wallgren betonar att handelspolitik, tullar och investeringsincitament är aspekter som det gäller att beakta i kampen mot klimatförändringen. Det är sant att en del av åtgärderna är långsamma men det gäller att gå i rätt riktning ett steg i taget. Problemet är så stort att det kan bemötas enbart med beslutsamhet och tålamod.

En annan viktig aspekt av Wallgrens kampanj är utbildningsfrågorna. Där behövs det satsningar för att motverka följderna av regeringen Sipiläs nedskärningar.

– Det har varit dålig politik att skära ned i utbildningen. Där ska vi satsa ordentligt med tanke på framtiden. Dagvården är viktig så att kvinnorna kan vara på jobb. Förlängd läroplikt och gratis andra stadiets utbildning är centrala frågor för oss. Det som har varit så urbota dumt är nedskärningarna i forskning och kunnande. Där ligger den västerländska bildningens bas. Studenterna har dessutom blivit fattigare och studiepenningen ska höjas.

Social- och hälsovårdsfrågorna är den tredje spjutspetsen för Wallgren. De frågorna har varit på tapeten under kampanjen speciellt mycket på grund av skandalen kring Esperi. Här gäller det att ändra riktning och se till att välfärdsstaten fungerar för alla.

– Ingen vinst i vården är min kampanjdevis. Privatiseringarna har varit ett gift för den gemensamma välfärden. Här finns en grundläggande skillnad mellan oss och regeringspartierna. Kampen mot skatteparadis ska fortsätta och privata aktörer ska inte ha hand om områden som barnskydd och rusvård. Det finns stora orättvisor i välfärden.

Wallgren ser kunnandet kring europeiska och globala avtal som sitt specialområde. I riksdagen kan han bidra med kunskaper om hur sådana avtal påverkar vår vardag. Det ska bli bättre analyser av vad som händer med handelsavtalen på EU-nivå. Riksdagens stora utskott ger mandat för förhandlingarna och på det sättet går det att påverka som riksdagsledamot också vad beträffar handelspolitiken. Företagens rättigheter har gått före rättvisan och miljön. Det måste bli tvärtom.

 

Ingen ska falla utanför samhället

I invandringsfrågor ser Wallgren rättighets- och rättvisetänkandet som sitt rättesnöre. Han har varit aktivast i fullmäktige för att se till att vi tar hand om de papperslösa.

– Om det finns människor som faller helt utanför samhället leder det till våld och kriminalitet. Vi måste vara bättre på att ta vara på dem som kommer hit. Det behövs utbildning, förbättrade språkkunskaper. Det som gäller är skola, arbete och möjlighet till integration både på finska och svenska. Vi behöver invandring i det här samhället.

Demokrati har alltid varit någonting väldigt viktigt för Wallgren. För att Finland ska vara en föregångare bland demokratier gäller det att folk röstar och är aktiva inom medborgarsamhället. Deltagandet i den demokratiska processen har ett stort värde i sig för Wallgren. Genom den politiska aktiviteten och genom aktivismen i medborgarorganisationerna kan man påverka så att man tar hand om de svaga i samhället och om miljön. Också finlandssvenska frågor är något som ligger Wallgren nära om hjärtat.

– För det svenska i Finland är det absolut nödvändigt att socialdemokratin förblir en tvåspråkig rörelse. Vår tradition är bra och attityden är bra men tvåspråkigheten kommer inte gratis. Svenska folkpartiet kan inte ensamt rädda svenskan i Finland. SDP måste ha svenskspråkig representation och det här är av stor betydelse för finlandssvenskarna. Jag trivs på universitetet men jag tror att jag kan göra mera nytta för alla i riksdagen.

 

Topi Lappalainen

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE